Το P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S. είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την κ. Νικολέτα Τηλιοπούλου, υπεύθυνη επιστημονική συνεργάτιδα της iBEC. Το 2017, μετά από 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας και ενεργούς παρουσίας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος λειτουργεί πλέον ως ένας ευέλικτος διεθνής οργανισμός με δράσεις και συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και της ερευνητικής κοινότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το i-BEC υποστηρίζεται από 14 εταίρους που εκπροσωπούν την ακαδημαϊκή κοινότητα και όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης (αποκεντρωμένων, περιφερειών και δήμων), καθώς και από ένα διεθνές καθοδηγητικό συμβούλιο το οποίο χαράσσει κατευθυντήριους άξονες για τη βιώσιμη πορεία ως προς τις διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες του i-BEC με οργανισμούς και φορείς από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, την Ευρώπη και διεθνώς. Ο Καθηγητής Γ. Ζαλίδης είναι ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του
i-BEC.
Γεια σας κ. Τηλιοπούλου, ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του i-BEC και τι αφορά αυτή η σύμπραξη των 7 χωρών και μάλιστα με 2 Έλληνες εταίρους;
Γεια σας κ. Kyropoulos . Ευχαριστούμε πολύ το BCI24NEWS που ενδιαφέρεται για να ενημερωθεί το κοινό για δράσεις της πράσινης Κυκλικής Οικονομίας, ώστε να αντιληφθεί και τα γενικότερα οφέλη για την κοινωνία. Το i-BEC Παρέχει Αξιόπιστες Υπηρεσίες και Ολοκληρωμένες Λυσεις Σε Εθνικό και Διεθνές Επίπεδο. Συγκεκριμένα το i-BEC αναλαμβάνει το
- Σχεδιασμό και εφαρμογή μεθόδων/μέσων εναλλακτικής διακυβέρνησης και διαμεσολάβησης μεταξύ φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την ορθή διακυβέρνηση
- Περιβαλλοντική παρακολούθηση με καινοτόμες και πιστοποιημένες μεθόδους (επίγεια μέσα, δορυφορικές εικόνες, τηλεμετρία, επιτόπιες μετρήσεις, αναλύσεις εργαστηρίου, μη επανδρωμένα εναέρια και πλωτά οχήματα και τηλεπισκόπηση)
- Διαχείριση & ερμηνεία περιβαλλοντικών δεδομένων από διεπιστημονική ομάδα και επιστημονική υποστήριξη όσον αφορά το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων.
- Ανάπτυξη, εφαρμογή και εξειδίκευση καινοτόμων εργαλείων σε συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο της πράσινης επιχειρηματικότητας
- Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών διαχείρισης φυσικών πόρων όπως γεωγραφικές βάσεις δεδομένων, συστήματα υποστήριξης λήψης αποφάσεων και έγκαιρης προειδοποίησης φυσικών κινδύνων.
- Δημιουργία δικτύων συνεργασίας και μεταφορά τεχνογνωσίας από ερευνητικούς φορείς στους τελικούς χρήστες σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
- Ανάπτυξη προτύπων βελτιστοποίησης παραγωγικών διαδικασιών που σχετίζονται με την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και την επιχειρηματικότητα
- Οργάνωση δράσεων έξυπνης εξειδίκευσης και κατάρτισης
Το έργο GREENLAND (GREEN-skiLls for a sustAiNable Development) προωθεί την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας παρέχοντας σε NEETs (νέους έως 30 ετών που δεν παρακολουθούν κανένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης και δεν εργάζονται) και γυναίκες όλων των ηλικιών, δεξιότητες για εύρεση εργασίας στους τομείς της Πράσινης και Κυκλικής οικονομίας.
Από την Ελλάδα ποιοι φορείς συμμετέχουν;
Το GREENLAND είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας της οποίας υπερήφανοι εταίροι για την Ελλάδα αποτελούν το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (Θεσσαλονίκη) iBEC και ο ERFC (Αθήνα), ενώ συμμετέχουν άλλες 6 μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Λίβανος, Ιορδανία, Αίγυπτος, Παλαιστίνη, Πορτογαλία).
Ποιος είναι ο κύριος στόχος της κατάρτισης;
Να τους δώσουμε δεξιότητες, skills, επάνω στην πράσινη Κυκλική Οικονομία, μέσω μίας ολιστικής κατάρτισης. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν πολυεπίδα σε multi culture εργαστήρια, προσφέροντάς τους τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση, αποκτώντας δεξιότητες σε νευραλγικούς τομείς, ώστε να αντιληφούν το έργο που προσφέρει η κυκλική οικονομία στο σύνολο της, ως πράσινη πρακτική, μέσα από την ανθρώπινη επαφή, τη δικτύωση, αλλά και τη συνεργασία.
Θα μας φέρετε ένα παράδειγμα;
Βεβαίως, από το πως συντάσσουμε ένα Βιογραφικό Σημείωμα, τι ορολογία χρησιμοποιούμε σε μία συνέντευξη. Πώς αξιοποιούμε τις εξειδικευμένες πιστοποιημένες γνώσεις, ώστε να λάβουν τα σωστά ερεθίσματα για την πρώτη start up με κύριο πυλώνα τις αξίες της Κυκλικής Οικονομίας. Επίσης να αντιληφθούμε τόσο τις ανάγκες της αγοράς, αλλά και την πολύτιμη ανταλλαγή δεδομένων από χώρα σε χώρα και να τα υιοθετήσουμε ως πρότυπα καλής και ορθής μεθοδολογίας.
Στην Ελλάδα σε ποιες περιοχές δραστηριοποιείται το έργο του Greenland;
Η ιδιαίτερα ευάλωτη θέση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι γυναίκες στην είσοδό τους στην απασχόληση, τα υψηλά ποσοστά ευέλικτης και επισφαλούς απασχόλησής τους, η αυξημένη προσπάθεια που απαιτείται για την ενσωμάτωσή τους στη σύγχρονη αγορά εργασίας και η στροφή της Οικονομίας σε νέους τομείς, αναδεικνύουν τη σημασία του έργου GREENLAND για την Ελλάδα και τις χώρες της Μεσογείου στην κατάρτιση και εξειδίκευση των νέων επαγγελματιών που θα στελεχώσουν τις καινοτόμες θέσεις εργασίας στους τομείς της Πράσινης και της Κυκλικής Οικονομίας. Τα εργαλεία και οι δεξιότητες που θα χρησιμοποιηθούν ως πιλοτικές δραστηριότητες για τις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης θα εξαπλωθούν από τοπικό και περιφερειακό επίπεδο σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο.
Οι κύριες περιοχές είναι η Βέροια, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, οι Σέρρες καθώς και αλλες περιοχές που βρίσκονται οι επιχειρήσεις των πιλοτικών περιοχών. Εκπαιδεύουμε το μελλοντικό εν δυνάμει εποχικό προσωπικό για τις επιχειρήσεις αυτές, με κύρια στοχοθεσία να καλύψουμε θέσεις εργασίας εξειδικευμένων πιστοποιημένων γνώσεων σε αγροδιατροφικές περιοχές. Πέραν των δεξιοτήτων σε ψηφιακά προγράμματα, κύρια στοχοθεσία είναι να προσαρμοστούν και στο εργασιακό περιβάλλον της εκάστοτε συμμετέχουσας εταιρείας. Έτσι θα υπάρχει πιο μειωμένο ισοζύγιο ως προς το ποσοστό ανεργίας στις συγκεκριμένες περιοχές και θα έχουν αληθινές ευκαιρίες εργασιακής ενσωμάτωσης.
Για την επιτυχή κατάρτιση των νέων ανέργων και των γυναικών κάθε ηλικίας στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης το ΔΚΠ προσέγγισε την τοπική και περιφερειακή κοινωνία μέσα από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Πράσινης και Κυκλικής Οικονομίας για να διαδόσει τους στόχους και τις δραστηριότητες του έργου. Ακόμη, ανέπτυξε μια συνεχώς ανανεούμενη ηλεκτρονική εκστρατεία προσέγγισης και συμμετοχής λαμβάνοντας υπόψη και την πανδημία COVID-19 που μάστιζε τις περιοχές. Στόχος των επαφών αποτέλεσε η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους στόχους του έργου GREENLAND, του προγράμματος σπουδών και της πρακτικής άσκησης.
Επιπλέον, για τον εντοπισμό των απαραίτητων δεξιοτήτων που πρέπει να λάβουν οι συμμετέχοντες, και αναζητούνται από την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, την εύρεση των κατάλληλων μεντόρων που θα υποστηρίξουν τους εκπαιδευόμενους κατά την κατάρτιση και την πρακτική άσκηση και τον εντοπισμό των τομέων στο πλαίσιο της Πράσινης και Κυκλικής οικονομίας πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς.
Πόσοι περίπου νέοι και νέες θα εκπαιδευτούν καταλλήλως για να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα προσόντα;
Μέσω του έργου GREENLAND θα εκπαιδευτούν (διαδικτυακά ή/και επιτόπια) 2.900 άτομα σε 7 Μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Λίβανος, Αίγυπτος, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Πορτογαλία και Ελλάδα) με τη στήριξη έμπειρων μεντόρων και υιοθετώντας καινοτόμες εκπαιδευτικές τεχνικές και μεθόδους. Οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης που θα περιλαμβάνει το σύνολο των ληφθείσων γνώσεών τους. Ενώ τέλος, έπειτα από το πέρας της κατάρτισης, θα ακολουθήσει το πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης με διαθέσιμες θέσεις εργασίας σε τοπικές επιχειρήσεις του Πράσινου και Κυκλικού τομέα.
Για το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος η διασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η ανάπτυξη και η κοινωνική ένταξη των μελών της κοινωνίας αποτελούν τη βασική και κύρια αποστολή για ένα καλύτερο μέλλον!
Ας κλείσουμε τη συνέντευξή μας με την ομιλία του κ. Γιώργου Κρεμλή Σύμβουλο παρά τω Πρωθουπουργώ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σε θέματα ενεργειακής πράσινης Ατζέντα στην Ευρωπαική Ένωση.