Λίγο μετά τις εκλογές το P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S. ταξίδεψε ως το Νομό Δράμας, για να συναντήσει τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, κ. Σπύρο Λάτσα, ο οποίος μας έφερε σε επαφή με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας και Υπεύθυνο Εξωστρέφειας όλων των Κεντρικών Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Στέφανο Γεωργιάδη. Επίσης η διεθνής Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, κα Ησαία Τσαουσίδου, ήδη έχει έρθει σε συννενόηση τόσο με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας, κ. Στέφανο Γεωργιάδη, όσο και με άλλους φορείς για το πρώτο συνέδριο Fake News που θα λάβει χώρα στη Δράμα.
Ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης μας υποδέχτηκε εγκάρδια στο γραφείο του και συνεχίσαμε την πορεία της μέρας με απανωτά ραντεβού με τις τοπικές επιχειρησείς. Πριν όμως είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε από τον ίδιο στο lab40.gr στην επιχειρηματική θερμοκοιτίδα των νέων επιχειρήσεων της Δράμας και να βιώσουμε όλες τις καινοτόμες δράσεις των start uppers και φυσικά να ενημερωθούμε για τη μεταστροφή της γενικότερης φιλοσοφίας του επιχειρείν επάνω σε ολιστικά πράσινα μοντέλα διαχείρισης και υπεύθυνης επαγγελματικής συμπεριφοράς.
Το Lab.40 αποτελεί την πρώτη περιφερειακή δομή στήριξης της επιχειρηματικότητας στην ελληνική επικράτεια. Το έργο του Lab.40 ξεκινάει με την υλοποίηση του επιχειρηματικού επιταχυντή “Lab.40 Accelerator”. Ο επιχειρηματικός επιταχυντής “Lab.40 Accelerator” απευθύνεται σε νεοφυείς ομάδες, οι οποίες έχουν μια πρωτόλεια επιχειρηματική ιδέα ή σκεπτικό και βρίσκονται σε ένα αρχικό στάδιο σχεδιασμού και παραγωγής πρωτότυπου προϊόντος ή υπηρεσίας.
Με σύνθημα”brain drain σε brain gain” μέσα από την υγιή ενίσχυση ανταγωνιστικών εγχειρημάτων και τη συμβολή μας στην ανάδειξη της περιοχής σε πρότυπο οικονομικής προόδου. Πριν είχαμε μία ζωηρή συζήτηση με τον επιχειρηματία κ. Γιώργο Στάικο και το ενδιαφέρον του για την ευρύτερη περιοχή της Δράμας, μιας και κατάγεται από το Βώλακα Δράμας. Ο κος Στάικος είναι ο πρώτος εμπνευστήςτης ιδέας κατασκευής του πρώτου διώροφου 3D PRINTED σπιτιού με άκρως οικολογικά υλικά στην Ευρώπη και το πρώτο στη Γερμανία.
Λίγο πριν ήταν ο επίσημος καλεσμένος του ERFC ως επίσημος ομιλητής για τη νέα τεχνολογία στη 3D printig eco architecture στο FInal event του διασυνοριακού έργου Interreg Greece- Bulgaria 2020 CB CARBON FREE και μίλησε και για την προθεσή του να στηθεί ένα μνημείο για τους 57 Αγγέλους των Τεμπών.
Ας τους μνημονεύσουμε μελωδικά…
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, κ. Στέφανος Γεωργιάδης μας μίλησε τόσο για τον επιχειρηματικό επιταχυντή lab.40, όσο και για τις στοχευμένες δράσεις του Επιμελητηρίου για ζωντανή εξωστρέφεια με γνώμωνα τη συλλογική ισχυροποίηση του επιχειρηματικού δυναμικού της Δράμας. Το επιμελητήριο Δράμας παρέμεινε σε εγρήγορση, ακόμη και κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, όπου ενόψει της, υπεγράφη και Μνημόνιο Συνεργασίας των Προέδρων του Επιμελητηρίου Δράμας- και του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Στη συνέχεια ακολούθησε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδο του ERFC κ. Νικόλα Πετρόπουλο για τη δυναμική εξωστρέφεια και τη συνέργεια του Επιμελητηρίου Δράμας με διεθνείς φορείς και προγράμματα.
Καθώς εισήλθα στο χώρο, εμπνεύστηκα από την όμορφη αίσθηση του χρώματος και την καθαρότητα που με ενέπνευσε. Εκείνη την ώρα με πλησίασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας και θέλησα να κάνω ένα pod- cast και μου γεννήθηκε η απορία να ρωτήσω αν πήρε το ονομά του, από τη λέξη lab, που είναι ο σύντομος τύπος της λέξης laboratory. Με αμεσότητα μας απάντησε ο κ. Γεωργιάδης Στέφανος, ότι πήρε το ονομά του, από την οδό όπου στεγάζεται, Λαμπριανίδη 40, Labrianidi 40!!!
Αξιότιμε Πρόεδρε του Επιμελητηρίου Δράμας και εμπνευστή του lab.40, ενώ μιλάμε για αξίες Κυκλικής Οικονομίας, Βιοικονομίας, ωστόσο η χώρα μας κατέχει μία εκ των τελευταίων θέσεων στα ζητήματα αυτά. Τι πιστεύετε ότι θα συνηγοούσε για να περάσουμε σε ουσιαστική πράσινη μετάβαση και βιωσιμότητα;
“Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συγκεκριμένη ερώτηση κ. Kyropoulos και καλωσήρθατε στη Δράμα.
Προφανώς δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμη από την πλειοψηφία του κόσμου, αυτό που έρχεται σαν περιβαντολλογική καταστροφή. Δε ζούμε απλώς μία Κλιματική κρίση, αλλά μιλάμε για κλιματική καταστροφή. Βλέπετε ότι βιώνουμε 4 εποχές μέσα σε ένα μήνα, αυτό από μόνο του πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τον κόσμο, και ίσως ακόμη και με έναν πιο δόκιμο τρόπο ενημέρωσης για να αντιληφθούν τη σοβαρότητα των ζητημάτων του περιβαντολλογικού πλαισίου, για να φτάσουμε στο σημείο της κυκλικής ουδετερότητας. Δεν έχει γίνει ευρέως συζήτηση για τις συγκεκριμένες θεματικές, ό,τι έχει σχέση με το περιβάλλον που ζούμε, τη διατροφή, την αύξηση της θερμοκρασίας, Αν ο κόσμος καταλάβει το πρόβλημά του, ότι από εκεί πηγάζει, θα το ενστερνιστεί. Οι γενικότερες πολιτικές που σχετίζονται με το περιβάλλον, την πρόληψη ακόμη και της υγείας δεν είναι εύληπτες ως πληροφορία, πόσο μάλλον ως πληροφόρηση.Όταν μιλάς για οικολογικό αποτύπωμα μείωσης του άνθρακα, ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τι του λες. Του οφείλουμε μία πιο εκλαικευμένη προσέγγιση, ώστε να συνειδητοποιήσει στο έπακρον τους κινδύνους που ελλοχεύουν. “
και φυσικά τις δυσχερείς συνθήκες που βιώνουμε σε παγκόσμία κλίμακα. Η τρίτη αιτία θανάτου, είναι πλέον η περιβαντολλογική μόλυνση, ο αέρας που αναπνέουμε και το πως πυροδοτείται τόσο ο καρκίνος του πνεύμονα, όσο και η Χ.Α.Π. καθώς και άλλες παθήσεις του άνω αναπνευστικού μας συστήματος.
Βλέπουμε ότι είστε ανήσυχα δημιουργικά πνεύματα και ως επικεφαλής υποστηρίξατε και μία ιδέα που έφτασε μέχρι και τη Sillicon Valley. Πώς νιώθετε για αυτό;
Σίγουρα είμαστε χαρούμενοι και ανεβαίνει ο πήχης των απαιτήσεων ακόμη υψηλότερα. Η ομάδα Project Denn, κατάφερε το ανέλπιστο και εδώ να πούμε ότι τα επικοινωνιακά εύσημα ανήκουν στον επικεφαλής από τις Σέρρες Θωμά Μπουντουρίδη. Το Project Denn βασίζεται σε αλγορριθμική ανάλυση Blockchain, με σύστημα γεωντοπισμού, ώστε να γίνεται το Fact checking η διασταύρωση στοιχειων ψευδών ή αληθών με χρονομετρική αντίληψη και εξακρίβωση της γεωγραφικής τοποθεσίας της IP Που γίνεται η ανάρτηση του περιεχομένου. Το επιμελητήριο είναι εδώ, ο επιταχυντής είναι εδώ, ώστε να ενσωματωθούν όλες οι βέλτιστες πρακτικές για το επιχειρείν με προοπτική νέων τεχνολογιών και καινοτομιών, όπως ΑΙ, DALE, 3D printing κ.α.
Την πρώτη συνάντηση την είχαμε με τον κ. Γρηγόριο Αργυρίου και τον ΑΣΟΠ για την καλλιέργεια του Ροδιού. Ένας από τους μεγαλύτερους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας μας και στο τιμόνι του, ένας καπετάνιος του επιχειρείν. Από τη μικρή μονάδα κέτσαπ και μουστάρδας, προχώρησε στη μεταστροφή με την πιπεριά και κατέληξε στην καλλιέργεια του SOUPER FOOD , προιόν υψηλής θρεπτικής αξίας, το ρόδι.
Οι πρώτες εξαγωγές για το συνεταιρισμό της Δράμας, πραγματοποιήθηκαν το 2012. Σήμερα, υπάρχει ένας φάσμα ευρέως κωδικολογίου, όπου εξάγεται σε πάρα πολλές χώρες. Ανάμεσά τους είναι η Γαλλία, η Σουηδία, η Δανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Λευκορωσία, η Ιαπωνία και η Αμερική και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την εγχώρια κατανάλωση ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.
Συνεχίσαμε με τη Μακεδονική Μικροζυθοποιία Δράμας, όπου ιδρύθηκε το 2015 στο Δοξάτο Δράμας από τον κ. Ετόγλου Ιωάννη. Είναι η πρώτη και μοναδική Ζυθοποιία στην περιοχή η οποία παράγει και εμπορεύεται φρέσκια και μη παστεριωμένη μπύρα.
Η δυναμικότητα μας σήμερα αγγίζει τα 2000 hl ετησίως μας λέει ο αγαπητός Νεκτάριος, χημικός της Ζυθοποιίας. Οι εγκαταστάσεις της εκτείνονται σε ένα κτήριο 600 τ.μ. όπου o υπερσύγχρονος εξοπλισμός αξιοποιείται στο έπακρο επιλέγοντας υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες. Η Δράμα φημίζεται για την ποιότητα του νερού της, συστατικό το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της μπίρας και παίζει αντίστοιχο ρόλο στην ποιότητά της.
Ο κ. Λάτσας καθώς ρωτάει το χημικό της επιχείρησης, κ. Νεκτάριο για την οικολογική προσέγγιση της εταιρείας.
Η καινοτομία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης οικονομικής δραστηριότητας και έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί οδηγεί σε υψηλότερη παραγωγικότητα που έχει ως αποτέλεσμα μια συνεχή αειφόρο οικονομική ανάπτυξη η οποία οδηγεί σε αυξημένη ευημερία. Οι νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις όπως είναι η Μακεδονική Μικροζυθοποια Δράμας στοχεύει μέσω της καινοτομίας να αυξήσει τις πιθανότητες της να επιβιώσει μέσα σε έναν ανταγωνιστικό κλάδο. Αφουγκραστήκαμε τις τάσεις και τις ανάγκες των καταναλωτών και των πελατών μας μας λέει ο Νεκτάριος και αναζητήσαμε τρόπους και τεχνογνωσία που να απαντούν στις ανάγκες αυτές. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινηθήκαμε επενδύοντας σε έναν υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, καινοτόμο και μοναδικό για τα δεδομένα της ελληνικής μικροζυθοποιίας, ο οποίος μας επιτρέπει να παράγουμε premium προϊόντα που συναγωνίζονται επάξια τις γνωστότερες μπύρες μικροζυθοποιείων παγκοσμίως. Καινοτομήσαμε κατασκευάζοντας την δική μας συσκευή για την συντήρηση , την αποθήκευση και σερβίρισμα μπύρας παρατηρώντας και αξιολογώντας τον υφιστάμενο εξοπλισμό της αγοράς που δεν ικανοποιούσε στο έπακρο τις ανάγκες των καταναλωτών σε συνδυασμό με την διατήρηση των χαρακτηριστικών του προϊόντος σε υψηλά standards, καταφέρνοντας να διατηρούμε αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και την φρεσκάδα της βαρελίσιας μπύρας για περισσότερό από 4 μήνες.
Είναι κοινώς αντιληπτό ότι η βαρελίσια μπύρα έχει καλύτερη γεύση από την μπύρα μπουκαλιών, ως εκ τούτου επείγει η ανάγκη για βαρελίσια μπύρα από εστιατόρια και δημόσιους χώρους κατανάλωσης μπύρας. Η εμφιαλωμένη μπύρα απαιτεί μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο. Η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας και το σερβίρισμά της μπύρας με τη σωστή ποσότητα αφρού, είναι επιθυμητή από τους καταναλωτές της βαρελίσιας μπύρας.
Η Μακεδονική Μικροζυθοποιία Δράμας με την καινοτόμα αυτή συσκευή της ανοίγει μια νέα εποχή στην craft beer.
Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα και ποια εν τέλει οι διαφορά με ανταγωνίστριες εταιρείες μπύρας;
Τα πλεονεκτήματα της συσκευής συνοπτικά είναι:
- Η τέλεια διατήρηση και φρεσκάδα της μπύρας
- Οικονομία (5-20%) από αφρισμούς και ανάλωση προϊόντος
- Η πλήρης και σταθερή ψύξη στο σύνολο της ποσότητας
- Υψηλή ταχύτητα εξυπηρέτησης χωρίς την μεταβολή θερμοκρασίας σερβιρίσματος
- Εξοικονόμηση χρόνου και χώρου
- Ευκολία στην χρήση
- Δεν απαιτείται καθαρισμός της συσκευής σε διάστημα έως και 3 μηνών
- Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
- Τεράστια αυτονομία περιεχομένου
- Μεγάλος χρόνος ανάλωσης για διάστημα έως και 4 μηνών.
Έχουν απονεμηθεί τρία Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) από τον ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) για την κατοχύρωση τριών αυτούσιων παραλλαγών της καινοτόμας αυτής εφεύρεσης από την Μακεδονική Μικροζυθοποιία Δράμας. Προγραμματιστήκαν δε οι ενέργειες για την χορήγηση και του Ευρωπαϊκού διπλώματος από τον European Patent Organisation. Νομίζω ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε πάθος, τόσο με την ποιότητα, όσο και με την καινοτομία! Είμαστε ασυνανγώνιστοι στο να παντρεύουμε αυτά τα δύο!
Σε ευχαριστούμε Νεκτάριε για τις πολύτιμες γνώσεις που μοιράστηκες σήμερα μαζί μας. Αφού μας έδωσε από 2 κουτιά μπύρες των 6 τ.μ.χ. αποχωρίσαμε χαρούμενη για τη τελευταία στάση της διαδρομής και του επιχειρηματικού B2B στο πλαίσιο ενημέρωσης για όλα τα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για να μεταβεί μία επιχείρηση στην πράσινη μετάβαση του μετασχηματισμού της, είτε αυτό αφορά τον εξοπλισμό ή την εκπαίδευση σε γνώσεις που είναι άρρηκτα συνυφασμένες με τις αξίες της Κυκλικής Οικονομίας.
και φυσικά προχωράει και σε μπυρογνωσία! Ανάμεσα σε διεθνείς βραβεύσεις και πρωτιές, ο κ.Νεκτάριος είχε όλη την καλή πρόθεση να με “μυήσει” στα άδυτα του κόσμου των μαγικών ζυμώσεων της μπύρας, μόνο που έπεσε στην περίπτωση, γιατί σπάνια θα πιω και είθισται να είναι χωρίς αλκόολ.
Επόμενος σταθμός ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δράμας για την Πατάτα, το σήμα κατατεθέν της περιοχής και μία επένδυση με βιοκλιματικό σχεδιασμό και τον ορίζοντα στο ολιστικό μέλλον που αν μη τι άλλο προστάζει η πράσινη μετάβαση στο καθολικό επιχειρείν. Εκεί συναντήσαμε τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Κεσκίνογλου και μας μίλησε τόσο για το όραμά του, μια μεγάλη μονάδα επεξεργασίας και μεταποίησης πατάτας , όπου από το 2025 πο πρώτοι μέτοχοι θα εισέλθουν στο cluster του συνεταιρισμού.55% από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη χρηματοδοτηθεί ο ΕΑΣ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ . Ένα έργο που αναμένεται να θέσει μια νέα εποχή ανάπτυξης και εξωστρέφειας που αφορά την συνεταιριστική οργάνωση, γιατί κάνει την εμφάνισή της η πρώτη ενεργειακή κοινότητα της Ελλάδος. Όταν λοιπόν τόσο ο ΕΑΣ, όσο και σχολεία, νοσοκομεία και άλλοι φορείς της αυτοδιοίκησης είναι αυτόνομοι ενεργειακά, η ίδια η κοινωνία απολαμβάνει τα οφέλη σε συλλογικό επίπεδο. Αλλάζει η κοινωνική αντίληψη και με όχημα την πράσινη μετάβαση, περνάμε στη νέα εποχή χρήσης του πράσινου υδρογόνου. Όραμά του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράμας είναι μία καθετοποιημένη μονάδα μεταποίησης και παραγωγής Chips, όπου θα είναι ενεργεικά αυτάρκης και θα μπορέσει να επενδύσει στοχευμένα στις εξαγωγές και τη συμμετοχή σε επιχειρηματικές αποστολές του εξωτερικού.
Οι επιχειρηματίες της Δράμας ήταν πάνω από όλα ενημερωμένοι για όλα αυτά που έρχονται και χάρηκα ιδιαίτερα, γιατί τα πάντα ξεκινούν από τη σωστή διάχυση της πληροφορίας. Την επόμενη φορά που θα με καλέσει η επίσης ιδιαίτερη μου πατρίδα η Δράμα, θα πάμε να εξερευνήσουμε το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής και όλα όσα προσφέρει στους λάτρεις του πολυθεματικού τουρισμού. Ευγνώμων εκλεκτέ συνάδελφε κ. Λάτσα για τη φιλοξενία και αδημονούμε για το συνέδριο που θα λάβει χώρα στη Δράμα!