Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή και οι συνέπειές της επηρεάζουν πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής μας στην υγεία, στην απασχόληση, στον τουρισμό και γενικότερα σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας. Η κλιματική κρίση έχει αυξήσει τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη και οδηγεί σε συχνότερες ακραίες συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, όπως οι καύσωνες. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη θνησιμότητα, μειωμένη παραγωγικότητα και ζημιές στις υποδομές. Τα πλέον ευάλωτα μέλη του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη, επηρεάζονται περισσότερο.
Η κλιματική αλλαγή απειλεί όλες τις επιχειρήσεις, καθώς όλες βρίσκονται πάνω στη Γη. Ωστόσο, ορισμένες είναι πιο ευάλωτες από άλλες. Οι επιπτώσεις αναμένεται να πλήξουν δυσανάλογα τις ΜΜΕ, μεταξύ άλλων προκαλώντας διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ζημίες σε περιουσιακά στοιχεία, διατάραξη των αλυσίδων εφοδιασμού και των υποδομών, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους συντήρησης και του κόστους των υλικών και την άνοδο των τιμών. Ωστόσο, η δράση για το κλίμα προσφέρει ευρύ φάσμα νέων ευκαιριών στις επιχειρήσεις για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που θα συμβάλουν τόσο στη μείωση των εκπομπών όσο και στην προσαρμογή σε έναν κόσμο που υπερθερμαίνεται.
Μία πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ είναι σε συνεργασία με τον εξωτερικό συνεργάτη της, τη συμβουλευτική εταιρεία, climergia να δημιουργήσουν έναν κύκλο ενημέρωσης webinar για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα προς τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ιδιώτες. Στόχος είναι η υπεύθυνη και εξειδικευμένη ενημέρωση από τους επαγγελματίες συμβούλους επιχειρήσεων, ως προς τα μέλη του ΣΕΒΕ, αλλά και τους άλλους εταίρους του έργου CB CARBON FREE, όπως είναι το Ινστιτούτο ERFC, www.erfc.gr και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο του Haskovo. Κυκλική και γραμμική οικονομία : Διανυσματική απεικόνιση. Εισαγωγή στην κυκλική οικονομία και οι βασικές έννοιες της, όπως την κλιματική μετάβαση, την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και την κυκλική οικονομία.
Τα Εκπαιδευτικά σεμινάρια ΣΕΒΕ με θέμα την κλιματική μετάβαση, την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και την κυκλική οικονομία λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: “Enhancement of business branding through the development of a carbon footprint evaluation system in the cross border area” για το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020 (INTERREG V-A) με εισηγητή τον κ. Κώστα Πετράκο. Ανάμεσα στις πολύ σημαντικές δράσεις του ΣΕΒΕ έλαβε χώρα και η παρουσίαση του Μακεδονικού σήματος, ώστε να πάψει πια η κάθε μορφής αντιπαλότητα με τη γείτονα χώρα για τη διεκδίκηση του ονόματος της Μακεδονίας, είτε ως Γεωγραφική Ένδειξη, είτε ως χώρα προέλευσης επάνω στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Ο Περιφερειάρχης Μακεδονίας Θράκης Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε στο ευρύ κοινό, στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσικού Μεγάρου το Μακεδονικό σήμα.
Το καλοκαίρι στις 7 Ιουνίου 2023 στο πλαίσιο της FORWARD GREEN που θα γίνει στη Δ.Ε.Θ.
Ο ΣΕΒΕ θα έχει περίπτερο με το Μακεδονικό σήμα και θα το παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής απέναντι στους προγόνους μας και στις θυσίες τους. Ως επίγονοί τους οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη.
Η Ελλάδα έχει εκπονήσει ειδικό «πράσινο σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης» τόσο στο πλαίσιο της περιβαντολλογικής επικοινωνίας, αλλά και των νέων ορολογιών που προκύπτουν από αυτή. Βρισκόμαστε σε νέα εποχή κλιματικών εξελίξεων και οφείλουμε όλοι ως περιβαντολλογικό μας καθήκον να δράσουμε συναγωνιστικά υπέρ του δικαιώματος του περιβάλλοντος και της ίδιας της ζωής.
Οι οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι μεγάλες για τις περιφέρειες στις οποίες ο τουρισμός είναι σημαντικός. Η καταλληλόλητα της νότιας Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά κατά τους βασικούς θερινούς μήνες, αλλά να βελτιωθεί σε άλλες εποχές. Η κεντρική Ευρώπη προβλέπεται να αυξήσει την τουριστική της ελκυστικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι προβλεπόμενες μειώσεις της χιονοκάλυψης θα επηρεάσουν αρνητικά τη βιομηχανία των χειμερινών αθλημάτων σε πολλές περιοχές.
Οι κλιματικές απειλές για το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα υπάρχουν ήδη και προβλέπεται να αυξηθούν. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση για θέρμανση στη βόρεια και βορειοδυτική Ευρώπη και να αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση ενέργειας για ψύξη στη νότια Ευρώπη, γεγονός που ενδέχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κορύφωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι.
Οι πιο έντονοι και συχνοί καύσωνες θα μετατοπίσουν τα πρότυπα προσφοράς και ζήτησης ενέργειας, συχνά προς αντίθετες κατευθύνσεις. Περαιτέρω αυξήσεις της θερμοκρασίας και της ξηρασίας ενδέχεται να περιορίσουν τη διαθεσιμότητα νερού ψύξης για την παραγωγή θερμικής ενέργειας το καλοκαίρι (χαμηλή παροχή ενέργειας), ενώ η ζήτηση για κλιματισμό θα αυξηθεί. Επιπλέον, η αύξηση της κλίμακας και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων θα δημιουργήσει απειλές για τις υλικές ενεργειακές υποδομές: εναέρια μεταφορά και διανομή, αλλά και υποσταθμοί ή μετασχηματιστές. Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί επίσης αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Κάποια άμεσα παραδείγματα είναι η μείωση της ηλιοφάνειας ή του ανέμου σε περιοχές στις οποίες συνήθως έχει περισσότερο ήλιο ή αέρα, ή καύσωνας και ξηρασίες που επηρεάζουν τις καλλιέργειες που προορίζονται για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι σημαντικότερες επιπτώσεις για την υγεία από τη μελλοντική κλιματική αλλαγή θα είναι:
Αύξηση της θνησιμότητας (θάνατοι) και της νοσηρότητας (ασθένειες) που συνδέονται με τον καύσωνα το καλοκαίρι.
Μείωση της θνησιμότητας (θάνατοι) και νοσηρότητας (ασθένειες) που συνδέονται με το ψύχος τον χειμώνα.
Αύξηση του κινδύνου ατυχημάτων και των επιπτώσεων στη γενικότερη ευημερία από ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, πυρκαγιές και καταιγίδες).
Αλλαγές στον αντίκτυπο νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές ή από τρωκτικά ή στον αντίκτυπο υδατογενών ή τροφιμογενών νοσημάτων.
Αλλαγές στην εποχική κατανομή ορισμένων αλλεργιογόνων ειδών γύρης, στο εύρος των ιών, στην κατανομή επιβλαβών οργανισμών και ασθενειών.
Αναδυόμενες και επανεμφανιζόμενες ασθένειες των ζώων που αυξάνουν τις προκλήσεις για την υγεία των ζώων και του ανθρώπου στην Ευρώπη, λόγω των ιογενών ζωονόσων και των νόσων που μεταδίδονται με διαβιβαστές.
Αναδυόμενοι και επανεμφανιζόμενοι επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμοί (έντομα, παθογόνοι οργανισμοί και άλλοι επιβλαβείς οργανισμοί) και ασθένειες που επηρεάζουν τα δασικά συστήματα και τα συστήματα καλλιεργειών.
Κίνδυνοι σε σχέση με τη μεταβολή της ποιότητας του αέρα και το όζον.
Άρα, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για τη λήψη υπεύθυνων μέτρων που θα λειτουργήσουν αθροιστικά υπέρ του περιβάλλοντος.